Grootschalige identiteitsfraude met burgerservicenummers

Identiteitsfraude met Burgerservicenummers (BSN) na een overlijden is de meest voorkomende vorm van fraude. Veel voordelen zijn tenslotte toebedeeld aan levende inwoners: zorg, toeslagen, stemmen, etc. Voor de regering is het daarom belangrijk om bij te houden welke inwoners leven en wie is overleden.

In de Verenigde Staten (VS) doet de regering dit met de ‘Death Master File’ – een lijst van iedereen die ooit is overleden. Dit systeem is echter ver van perfect. Ongeveer 16 miljoen overledenen missen op dit moment op de ‘Death Master File’. Maar erger nog: elk jaar worden duizenden levende personen per ongeluk toegevoegd aan de lijst. En dat heeft een enorm effect op iemands leven.

Identiteitsfraude - Closure

Wat is de ‘Death Master File’?

The National Public Radio publiceerde vorige week een fragment over de ‘Death Master File’ van de VS. Deze lijst is in 1980 in het leven geroepen door de Social Security Administration met als doel fraude met Burgerservicenummers (BSN) te voorkomen. Vandaag de dag staan er 111 miljoen mensen op de lijst. Van al deze mensen staan de naam, geboortedatum, overlijdensdatum en BSN geregistreerd.

16 miljoen overledenen missen op de lijst

In tegenstelling tot Nederland, waar alle overlijdens automatisch worden geregistreerd in het overheidsregister ‘Basis Registratie Personen’, ontvangt de Social Security Administration in de VS geen automatische notificatie van een overlijden. Zij zijn afhankelijk van andere partijen zoals uitvaartcentra, ziekenhuizen, financiële instellingen, gemeentes of zelfs nabestaanden. Hierdoor is er veel ruimte voor fouten.

Berekeningen van de Social Security Administration tonen aan dat er ongeveer 16 miljoen overleden personen missen op de lijst. Veel van deze overledenen ontvangen nog steeds toeslagen van de regering elke maand. In 2014 heeft de Social Security Administration uitgerekend dat de regering 124 miljard dollar heeft uitgekeerd aan toeslagen voor mensen die al zijn overleden. Dit is 0,6% van het BNP van de VS.

Duizenden levenden komen jaarlijks onterecht op de lijst

Sommige mensen komen echter op deze lijst terwijl ze nog leven. Hoe dit komt is niet geheel duidelijk en kan bijvoorbeeld komen door een typefout in het BSN. Zo’n klein typefoutje kan echter vergaande gevolgen hebben voor iemand. Zo heb je bijvoorbeeld geen toegang meer tot je bankrekeningen en kan je niet meer solliciteren voor een baan. Telkens als je iets wilt kopen in een winkel kunnen ze je zelfs beschuldigen van identiteitsfraude van je eigen identiteit.

Judy is een van de slachtoffers; ze werd een zogenaamd ‘cyber spook’ en werd beschuldigd van het stelen van haar eigen identiteit. De enige manier om van de lijst te komen is door honderden creditcards aan te vragen. Na twee jaar werd een aanvraag geaccepteerd en werd ze eindelijk van de ‘Death Master File’ afgehaald. Nu wordt ze gezien als expert om van deze lijst af te komen en helpt ze anderen die in een vergelijkbaar pakket zitten.

Identiteitsfraude in Nederland

In Nederland bestaat zo’n lijst gelukkig niet. Iedereen wordt bij zijn geboorte in de Basis Register Personen (BRP) geregistreerd. Na een overlijden wordt in het BRP vervolgens een notitie gemaakt.

Dit betekent helaas niet dat er geen identiteitsfraude is in Nederland na een overlijden. Criminelen maken gebruik van iemands BSN om bijvoorbeeld creditcards aan te vragen of bankrekeningen te openen voor witwaspraktijken. Het is daarom erg belangrijk dat een overlijdensmelding vroegtijdig wordt gedaan bij alle bedrijven. Closure ondersteunt nabestaanden hierin. Benieuwd hoe Closure dat doet?

Bij Closure zeggen nabestaanden alle abonnementen op één centrale plek op

Checklist

Selecteer welke diensten u wilt beëindigen of over wilt nemen en per wanneer.

Registreren

Maak een account aan om de voortgang te bekijken en extra diensten toe te voegen.

Gegevens

Vul de gegevens van de overledene in. U heeft geen wachtwoorden of ID-nummers nodig.

Of lees hier meer over hoe het werkt